05 januari 2024

Geplaatst op

Vanmorgen vroeg ging ik zoals elke week op hetzelfde moment in het snoozlebad. Een snoozlebad betreft niet enkel het achterover kantelende warme bad, maar het betreft in feite de hele ruimte.

Wiekendael en het Hospice Roosdonck delen een ruimte, die zich in de altijd aangename omgeving van dit aangrenzende hospice bevindt. Snoozlebaden worden voorgeschreven door een arts, in mijn geval vanwege één van de gevolgen van mijn infarct. Mentale behandelingen als yoga en/of mindfullness hebben op mij een vreemd effect: ze stimuleren mijn geest.

Voorbeeldje uit de praktijk: als een zachte, warme damesstem mij wil begeleiden naar een innerlijke rust en aldus vertelt dat ‘ik een wuivend riet ben, en dat verschillende malen herhaalt, dan doemt er bij mij een snaterende eend op, of een kikker, of de dobber van m’n hengel, of een hilarisch moment dat ik heb beleefd aan de waterkant. En vooral in een groep waarin iedereen wegzakt ‘’ als een wuivend riet’, werkt dat niet.

Maar goed, een begeleidende zuster laat het bad vollopen met heel warm water en vermengt dit met etherische oliëen met een heilzame werking, bijvoorbeeld Eucalyptus voor de luchtwegen. De bodem van het bad heeft een zittingvorm en als je er eenmaal in zit, bedient de zuster de knopjes die het bad in een kantelstand achterover zet. Vanaf dat moment treedt bij mij de ontspanningsfase in. Een gevoel van als was ik een zwevende foetus overmand me. In de ruimte klinkt zachte muziek en gekleurd licht geeft een andere dimensie aan.

De zuster, die doorgaans wel van wanten weet, doet intussen haar leeswerk op haar laptop. Zo’n 40 minuten duurt deze sessie, waarbij ik langzaam weer bij m’n positieven kom en de zuster het bad weer terug kantelt.

Behalve vanmorgen. Ineens een kreetje vanuit de hoek van de ruimte: ‘O jee, hij lekt, hij lekt, hij lèèèèèkt. Dat heb ik, dat heb ik ! O jeee !

Inderdaad, de deur in de wand zat niet goed dicht. Het leek van wel, maar het was niet.

Handdoeken zat in een snoozleruimte, van die grote, dikke zachte, je kent dat wel.

De spontane lekkage was in elk geval de reden om nu eens iets over de snoozlebehandelingen, die ik wekelijks onderga, te schrijven. Het is een therapie waarvan de werkzaamheid nog steeds niet bewezen is, omdat het ‘iets’ wat er bij een mens gebeurt, verschillend kan zijn.

Ik voel me er in ieder geval zeer wel bij, gelukkig wel…

2 reacties op “05 januari 2024&rdquo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *