18 januari 2024

Geplaatst op

Gisteravond was de Nieuwjaarsreceptie van de Cultuur Verbindt, in de De Kompaon aan de Markt, een schitterende gelegenheid voor een activiteit als deze. Jawel.

Mensen die niet goed weten wat ze zich bij  de Cultuur Verbindt moeten voorstellen; ik kan daar kort over zijn. In vroeger tijden werkte elke kunstenaar en kunstige organisatie op een eigen eilandje, en dat schiet allemaal niet op. Cultuur Verbindt verbindt, kijkt naar vraag en aanbod, biedt zo nodig steun, kortom, Cultuur Verbindt heeft een kunstverrijkende werking. Dat laatste is van mij, tussen haakjes.

Wat mij opviel was dat er een aantal veelzeggende namen in het Roosendaalse kunstkader niet aanwezig waren. Dat kan natuurlijk komen door drukte in de agenda, door ziekte, of omdat ze ook oud en krakkemikkig zijn geworden, net zoals ik. Ik ben dan ook van mening dat dergelijke ontmoetingen vaker moeten plaatsvinden, en dat hoeft niet persé van Cultuur Verbindt uit te gaan, lijkt mij. Dat kunnen wij, de Roosendaalse kunstmakers en kunstminners, makkelijk zelf. Toch..?

Voor mij was het gewoon fijn oude kunstmaatjes tegen te komen, en ook nieuwe. En ook bij wie ik wat dichterbij ben gekomen. Een sociaal platform als Facebook, waarvan ik mij graag bedien, biedt vooral namen. Voor de mensen erachter moet je toch dichterbij komen, zoals tijdens een avond als die van gisteravond in De Kompaon, waar ik me nog steeds blijf vergapen aan de prachtige herinneringen aan de fameuze Roosendaalse historie, die je overal om je heen ziet.

Maar, wat belangrijk is, was de aankondiging van de kick-off  ’s middags op vrijdag 1 maart in Het Wapen van Roosendaal, van ‘VOLOP’.

Sanneke Vermeulen gaat er iets zeggen, en Ruud van Osta praat het een en ander aan elkaar, en Maruja Guttierrez, zij legt de bedoeling wel uit en is De Grote Naam in deze.

Creatieve ideeën zijn er nodig. Onze binnenstad kan leuker, die leegstaande panden zinvoller en ga zo maar door. Daar komt het op neer. Dus neem een paar uurtjes vrij, en kom naar Het Wapen op die vrijdagmiddag, het is geen weggegooide tijd.

En, nog eens terugkomend op: ‘We’ kunnen ook best zelf wel eens een ontmoetingsborrel organiseren waar we wat kunnen bijpraten en ideeën uitwisselen, zelfs samenwerkingsverbanden kunnen aangaan. Dat hoeft niet van de Cultuur Verbindt af te hangen.

Wat er eind vorig jaar bij Jan Snel gebeurde, is een inspirerend signaal geweest dat er dingen kunnen gebeuren in Roosendaal en omstreken. Als je maar wil.  Als je samen maar wil. Het kwam uit de koker van Pont des Arts, maar het is allemaal mensenwerk geweest.

Dusssss… ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *