05 februari 2024

Geplaatst op

Voor zover ik me kan herinneren heb ik altijd een slechte houding gehad. De huisarts heeft me toen een tijdje oefeningen met een bezemsteel horizontaal achter mijn rug laten doen, maar dat ebde langzaam weg. Teveel gedoe, zoiets zal het zijn geweest.

Later heb ik m’n houding zelf verwaarloosd, ondanks waarschuwingen van die of degene. Dat is puur eigenwijsheid geweest, het ‘scheit aan de buren’-gedrag van de puber die ik toen was. Intussen kreeg de aandoening een naam: ‘Scoliose’. Dat is Grieks voor ‘kromme rug’ en staat bij Helios niet op de kaart. Wel gebakken mosselen in knoflookolie, dat dan weer wel. Maar in medische kringen staat-ie nu wel degelijk op de kaart, zelfs met een uitroepteken. 4 op de 10 van mijn generatiegenoten heeft er in meer of mindere zin last van.

De laatste tijd gaat de scoliose mij parten spelen. Het bemoeilijkt mijn ademhaling, het geeft een pijn die naar alle kanten uitstraalt en ik wordt er doodmoe van. Dat door mijn CVA mijn spieren verslapt zijn doet er nog een duit bovenop, en het ouder worden sowieso.

Nu was ik op advies van m’n agoge met een leenrollator gaan lopen, een wijze die je dwingt rechtop te lopen. Het sorteerde meteen succes maar deze ochtend bracht ik door met tranen in de ogen van de pijn. Ik klaag niet, want dit is allemaal mijn eigen schuld, de nonchalance van weleer laat mij nu boeten. De agoge vermoedde dat ik wel eens ‘te’ enthousiast kan zijn geweest, en overal waar ‘te’ voor staat is ‘te’ veel. ‘Behalve bij ‘te’vreden en ‘Te’quila’.., besloot ze.

O o o, wat was ik toch weer blij met haar…

Maar vanmiddag zou de revalidatie-arts komen. Een instrumentmaker heet dat, die me eens goed bekeek. Daarna stelde hij voor hij een corset naar mijn lichaam maken met op de rug twee verticale baleinen met daartussen een metalen plaat in de vorm van mijn ruggengraat. Tussentijds zal hij de ruwe vorm nogmaals aanmeten waarna het corset definitief gemaakt wordt. Alles bij elkaar gaat het een maand duren. In het begin zal ik nog wel ontzettend veel pijn krijgen, en in de zomer zal het best wel warm zijn. En bij het aantrekken zal ik hulp nodig hebben…  

Al met al natuurlijk geen prettig vooruitzicht, maar als ik ervan af zie ga ik sowieso veel pijn lijden dus in samenspraak met m’n fysiotherapeut was de beslissing snel genomen…

5 reacties op “05 februari 2024&rdquo

  1. Sterkte Aad, zo’n extra ruggengraat….. ik hoop dat het je steun geeft, inderdaad rechter helpt lopen en bovenal effectief gaat zijn om minder pijn te hebben ….

    En dan op jouw tempo…

    Doe een stapje naar voren….. en een stapje opzij….

    1. Ja Mariska, het is kiezen of kabelen, en het betekent alweer een nieuwe mindset. Dit wordt het soort pijnen waar je niet bij kunt…

  2. Van twee de beste cq minst slechte kiezen.. doe maar.. Eigen schuld dikke bult misschien, maar wat heb je dr an.. Als ik iets stoms doe zoals laatst in Gambia – zonder koelwater rijden- dan moet ik dokken van mezelf. Dan betaal ik de monteur in plaats van met een gezellig bloemen shirt met heel veel dalasis.. ik bedoel maar… lieve groet Tien

  3. Ben benieuwd. Maakt het corset de spieren niet slap? Sterke spieren krijg je toch alleen maar door spieren opbouw? Wat voor e visie zit daarachter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *