24 – 05 – 2024

Geplaatst op

Vandaag moest ik acte de préséance geven op het Belevenisfestival in Roosendaal.

Een zeer nuttig festival. Mensen kunnen er allerlei handicaps beleven, om wat meer inzicht te krijgen in het lot van een ander. Al blijft het soms bij een benadering. Immers, wat is pijn, hoe voelt pijn en wat doet pijn met je als het aanhoudt, als je er niet aan kunt ontsnappen..?

Als ervaringsdeskundige van het leven na een hersenaandoening waarbij je zowel lichamelijke als geestelijke pijn ondergaat is het een uitdaging om mensen die hetzelfde is overkomen en in die diepe put van-alles-kwijt-raken zijn gedonderd met alle gevolgen van dien, de hand toe te reiken en de weg te wijzen. Immers, jij vond die weg ook. En mijn collega Toon Willemse, die na een hersenstaminfectie zijn leven ineen zag storten, ook hij vond een manier om op te krabbelen.

We geven onze ervaringen door, het is een hulpmiddel voor velen, en voor mensen om de slachtoffers heen. Ook hun leven staat op z’n kop. Ons Café De Halve Smart herbergt de meest eenvoudige formule die iemands mindset positief kan beïnvloeden: een tafel met wat stoelen er omheen, een kan koffie, een kan thee en een pak vette koeken van de Aldi, die nooit op gaan…

Of het de eenvoud van de setting is, of juist de ontwapenende charme die Toon altijd uitdraagt, ik ga het me niet afvragen. Feit is dat het werkt. Dat deed het vorig jaar, en nu warempel weer.

En komt het ene NAH-slachtoffer aarzelend alleen, een ander komt met z’n dochter die kordaat ons café binnenstapt, en duidelijk haar vader wil helpen.

Ze vraagt en ze vraagt, en verduidelijkt haar vader als-ie wat moeite heeft zich duidelijk uit te drukken. Of er komt een echtgenote van iemand die een CVA heeft gehad, maar niet mee wil.

Ze volgen vandaag elkaar in een vloeiende beweging op, waardoor zowel Toon, als ik, het langer volhouden. Ook wij zijn snel moe als we veel prikkels om ons heen ervaren, en gedurende de tijd van leven neemt de intensiteit ervan helaas toe.

Morgen zullen we het weten, dat we vandaag deze sessies hebben gedaan. Maar we hebben het niet voor niets gedaan. Gelukkig niet…

De lamme helpt de blinde: de kracht van het Belevenisfestival…

2 reacties op “24 – 05 – 2024&rdquo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *